KALALAUTANEN - limekypsytettyä suomalaista kalaa
"Ceviche" - Meksikolainen kalalautanen

300 - 400 g kalafileitä (siika, hauki, kuha, lohi)
2 limeä
1 luomusitruuna
1 punasipuli
1 punainen chili pieninä paloina
1 ruukku ruohosipulia tai muuta yrttiä josta pidät itse (korianteri sopii hyvin)
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl luomuketsuppia
1 tl vihreää tabascoa

Purista limen ja sitruunan mehut tarkasti kulhoon, raasta mukaan kuorta, jos onnistuit löytämään luomusitruunan. Sekoita chili, sokeri ja suola, ketsuppi, tabasco. Leikkaa ruodoton ja nahaton kala kastikkeeseen pieniksi paloiksi. Lisää puolet yrtistä pieninä paloina ja peitä kannella. Anna kalojen kypsyä ja tekeytyä jääkaapissa n. 3 h. Valuta ylimääräinen liemi pois ja tarjoile kiinteäksi raakakypsynyt kala joko sellaisenaan alkupalana salaattipediltä. Lisää loput yrtit kalojen päälle juuri ennen tarjoilua. Lisuke: rapea paahtoleipä.

Kala-Limeannos

RAPSAKKA VILJAPOSSU - kylpee kanelissa ja pukeutuu korianterihuntuun

Rapsakka Viljapossuannos

Keitinliemi
Viljapossua, joko lapaa tai kasleria 1,5 kg
2 rkl merisuolaa
1 ltr vettä
2 - 3 dl soijaa
1 dl suppilovahveroita tai muita sieniä
2 kanelitankoa
pieni pala tuoretta inkivääriä kuorittuna
1 dl siirappia, sokeria tai hunajaa
2 dl viiniä tai 1 dl viinietikka + 1dl vettä
korianterin siemeniä

Ota viljapossunpala paketista ja kuivaa sen pinta. Hiero sen pintaan suolaa niin paljon kuin uskallat.

Valmista liemi isossa padassa tai kattilassa. Kiehauta mausteet ja sokeri sulaksi ja laske huoneenlämpöinen, kevyesti suolattu possunpala kattilaan, niin että se peittyy. Kypsennä hitaasti joko uunissa padan alla (120 C˚, 5 h) tai liedellä 4-5 tuntia. Ota possunpala pois kastikkeesta ja laita painon alle kylmään paikkaan jäähtymään. Kun kastike on jäähtynyt, voit kuoria rasvan pois helposti ja siivilöidä keitinliemen kastikkeen pohjaksi.

Kastike
5 - 8 dl keitinlientä siivilöitynä
2 rkl ruskeaa sokeria
1 kanelitanko
1 kokonainen tuore chili
1 korianteriruukku

Sokeria voi paahtaa hieman mutta varo polttamasta sitä. Lisää kattilaan keitinliemi, kanelitanko ja ainakin puolikas tuore chiliä pieninä paloina ja keitä kokoon. Suurusta jos haluat kastikkeesta paksumpaa.

Possun pala
Jäähtynyt possu leikataan sopivan kokoisiksi paloiksi, n. 3x4 cm. Palat voi uppopaistaa, grillata tai paistaa tavallisella valurautapannulla rapeiksi.

Miten teen annoksen
Tarjoilen rapsakaksi paitetut possunpalat tuoreen, silputun korianterin ja kaneli-chili-kastikkeen kanssa. Lisukkeeksi sopivat ohran suurimot, spelttijyvät, kaikenlaiset nuudelit, riisi tai peruna.

Tämä onnistuu sekä viljapossun lapapalasta tai kaslerista. Hiljalleen kypsyessä, poriseva possu on tuonut kylmiin talvi-iltoihin mukavaa kanelista aromia.